O troch prasiatkach

Boli raz tri malé prasiatka, ktoré žili na lúke pri lese. Dlhý čas im bolo dobre a nič im nechýbalo. Až jedného dňa prišlo najmladšie prasiatko so zlou správou. Od múdrej sovy, ktorá vždy mala o všetkom prehľad, sa dozvedelo, že v okolí sa pohybuje vlk.

O troch prasiatkach
O troch prasiatkach

Obdobie bezstarostného pokoja sa skončilo a prasiatka museli rýchlo vymyslieť, ako sa s tým vysporiadať. Najlepším riešením bude postaviť domček! Prasiatka sa však nezhodli na tvare domčeka, a tak sa nakoniec dohodli, že si každé prasiatko jednoducho postaví svoj vlastný. A vo svojich domčekoch budú pred vlkom v bezpečí.

Prvé prasiatko sa do toho pustilo hneď. Snažilo sa však, aby to bolo čo najjednoduchšie. V okamihu si postavilo slamený domček a hneď sa doň nasťahovalo.

Druhé prasiatko, ktoré bolo o kúsok ďalej, si vymyslelo domček z dreva. Pospájať dosky nebude také náročné a bude z toho pekný domček, hovorilo si. Na druhý deň malo domček hotový.

Tretie prasiatko nad domčekom dumalo a dumalo. Najlepší a najbezpečnejší dom bude určite z tehál! A tak sa pustilo do práce. Skladalo tehlu k tehle a pomaly stavalo pevný dom.

Čoskoro, počas jednej zo svojich hladných potuliek, na lúku prišiel vlk. A zbadal ružové prasiatko, ktoré vchádzalo do slameného domčeka. Prikradol sa teda k domčeku a zavolal na prasiatko, aby mu otvorilo. Ale nie, prasiatko nebolo také hlúpe, tušilo, kto to asi vonku volá. Vlk sa ešte chvíľu snažil, ale potom sa rozzúril, nasal vzduch do pľúc a z celej sily fúkol do domčeka. A rozfúkol ho!

Vystrašené prasiatko vyskočilo spoza slamy a ponáhľalo sa ostošesť k neďalekému domčeku druhého prasiatka. Len tak tak to stihlo. Vlk volal na obe prasiatka, aby mu otvorili. Sľuboval, že im neublíži. Prasiatka však dobre vedeli, že vlk si na ne brúsi zuby a snaží sa ich oklamať. Vlk teda prestal prosiť a opäť zo všetkých síl fúkol do domčeka. Lenže drevený domček nič. Ten sa nedal rozfúkať. Vlk teda prešiel o kúsok ďalej, rozbehol sa a celou svojou váhou vrazil do dreveného domčeka. A drevený dom sa zrútil. 

Obe prasiatka sa narýchlo vyhrabali spod trosiek a bežali k domčeku tretieho prasiatka. To práve pred chvíľou dokončilo stavbu svojho murovaného domčeka s krbom a komínom. Prenasledované prasiatka sa tam stihli dostať len o fúz. Práve keď zabuchli dvere, zaškrabal na ne vlk. Pokúsil sa trikom vylákať tri prasiatka von, ale ani teraz sladké reči nezabrali.

Nadýchol sa teda a fúkol z plných pľúc. Domček sa ani nepohol. Išiel trochu ďalej, rozbehol sa a zo všetkou silou vrazil do steny. Ale len si narazil ňufák a s domčekom to ani nepohlo. Dve prasiatka zo zbúraných domčekov sa v domčeku tretieho prasiatka triasli ako osiky. Ale tretie, najmladšie prasiatko ich upokojovalo, že vlk sa dovnútra nedostane. Domček je pevný a bezpečný.

Ale nebol by to vlk, keby nevymyslel nejaký zákerný plán! Rozhodol sa, že sa vyškriabe po stene až na strechu a do domu vkĺzne cez komín. Keď sa škriabal na komín, tretie prasiatko pochopilo, čo má vlk za lubom. Rozpálilo v krbe oheň, a keď sa vlk pokúsil vkĺznuť dnu komínom, tak veľmi sa popálil, že stratil všetku chuť na prasiatka. Kňučal od bolesti a čo najrýchlejšie sa vydriapal preč. Na lúke, kde žili prasiatka, sa už nikdy neukázal.

4/5 - (120 votes)

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *