Kapor vo vani

Spomínate si ešte na Vianoce? Viem, viem, už je síce polovica januára za nami, no u niektorých je ešte doma stále stromček. Iní ešte možno stále dojedajú koláče. A všetci sa ešte stále tešíme z vianočných darčekov. V rodine Novákových však Vianoce pripomína ešte aj niečo iné. Kapor vo vani. 

Rozprávka pre deti Kapor vo vani
Kapor vo vani

Presne tak. Ja vám všetko o tom kaprovi poviem, vy len pozorne počúvajte. Rodina Nováková bola rodina ako každá. Pekne sa chystala na Vianoce a na príchod Ježiška. Deti upratovali, mama varila, otec chystal stromček. A vo vani plával kapor. Bolo to hádam prvýkrát, čo mali mať na Vianoce na večeru kapra. Po minulé roky mali vždy rybie filé. Teraz však mamička chcela vyskúšať niečo nové. Darmo ju otecko prehováral, nech nevymýšľa. Mamička si nedala povedať.

A tak týždeň pred Štedrým večerom išiel ocko s Julkou a Ivanom kúpiť kapra. Už tam zostal len jeden jediný. Plával tam sám a vyzeral byť smutný. Ocko ho kúpil a doma ho vložili do vane. A deti? Tie pískali a výskali! Veľmi sa z neho tešili. Každú chvíľu chodili do kúpeľne. Pozorovali ho a zhovárali sa s ním. Ba zdalo sa im, že im aj rozumie. Na Štedrý deň však zosmutneli. Kapra mal otecko zabiť. A to sa im veru nepáčilo. Tak dlho presviedčali mamu a ocka, aby kapra nezabili, až sa nad nimi i nad kaprom rodičia nakoniec zľutovali a ako po iné roky, aj v tomto roku, vypražili filé.

Ba otecko si aj vydýchol. Sám si nevedel predstaviť, že by mal toho kapra zabiť. Teraz v polovici januára im ešte stále pláva vo vani. Mamička sa hnevá, lebo sa nemá kde kúpať, no otecko sľubuje, že to všetko vyrieši. Uvidíme. Julka a Ivanko sa však veľmi tešia, že aspoň teraz majú doma konečne nejaké zvieratko.

4.3/5 - (54 votes)

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *