Ako chcel ísť ľadový medveď Bubo na dovolenku do Talianska

Poznáte Arktídu? Ak nie, tak šup šup zobrať atlas a nájsť ju tam. Tam, za polárnym kruhom, kde býva stále zima, mráz a ľad totiž žije Bubo. Bubo je ľadový medveď.

Je celý biely a má hustú srsť, aby mu v takej zime nebolo chladno. Jedného dňa Bubo našiel časopis. Ten časopis tam zabudol asi jeden z výskumníkov, ktorí v Arktíde pracovali. Bobo si v ňom začal čítať a objavil ponuku cestovnej kancelárie. More! Bazény! All inclusive! Veľa jedla! Taliansko! Bubo sa v tom momente rozhodol. Chce ísť na takúto dovolenku!

Rozprávka na čítanie - Ako chcel ísť ľadový medveď Bubo na dovolenku do Talianska
Ako chcel ísť ľadový medveď Bubo na dovolenku do Talianska

Všetci jeho kamaráti, ďalšie ľadové medvede, ho odhovárali: „Nechoď! Je to ďaleko. A je tam taáák teplo!“ No Bubo si nedal povedať. On už konečne chcel vyskúšať, aké je to, keď mu bude teplo. Veľmi často čítal o lete. Aké je krásne. Čítal o opaľovaní, o plávaní, o člnkovaní. Čítal o tom, ako sa dá hrať plážový volejbal či tenis. Všetko chcel vyskúšať.

Zavolal teda do cestovnej kancelárie a objednal si hotel v Taliansku. Keď sa ho recepčná v hoteli opýtala, odkiaľ ku nim docestuje, neverila vlastným ušiam, keď jej Bubo odvetil, že z Arktídy. Chuderka, myslela si, že už hluchne. A Bubo sa vydal na cestu.

Jediné, čo ho trápilo, bolo to, že nemal plavky. V Akrtíde nikde nijaké nepredávali, veril však, že v Taliansku nejaké kúpi. Och! Mal jesť menej tých rybičiek! Nemal by také veľké brucho! A tak Bubo išiel. Najskôr to bolo v pohode, išiel cez Island, Švédsko, Nórsko a Fínsko a tam je predsa ešte chladno. Keď však dorazil do strednej Európy, tam už to bolo horšie, slnko pražilo a on sa tak strašne potil!

Utešoval sa však, že v Taliansku bude aspoň studená voda v mori, a že sa schladí. Nestalo sa tak. V Taliansku bolo skoro 40 °C, čo je veľa aj pre ľudí a aj pre zvieratká, ktoré sú na teplo zvyknuté. Nieto ešte pre ľadové medvede.

Bubo skoro omdlieval. Jednoducho celé zle. Voda v mori bola teplá, do člna sa nezmestil, tenis s ním nikto nechcel hrať, piesok pri hraní volejbalu ho strašne pálil na labkách, plavky v jeho veľkosti nemali a do postele v hoteli sa nie a nie zmestiť. A chúďa recepčná! Tá keď zbadala, kto si u nej objednal dovolenku, na mieste skolabovala.

Nuž Bubo pochopil, že nežije v Arktíde len tak. Že inde jednoducho žiť nemôže a ani takáto dovolenka jednoducho nie je pre neho. Vrátil sa domov. Tam ale všetkým ostatným ľadovým medveďom vravel, ako bolo v Taliansku super.

4.3/5 - (30 votes)

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *